Mallorca

Vinodling på Mallorca sträcker sig över 2000 år, introducerat av fenicierna och romarna. Trots 300 år av moriskt styre fortsatte vinproduktionen tack vare en tolerans mot kristendomen och behovet av vindruvor. Under 1800-talets slut blomstrade Mallorcas vinproduktion och överträffande regioner som Rioja, på grund av vinlusproblemet som drabbade hela Europa. Men när vinlusen kontrollerades, ersattes vinodlingar på Mallorca med mandelträd, följt av en turismboom på 1960-talet. Kvalitetsvinproduktionen växte dock kraftigt igen under tidigt 2000-tal, med över 100 producenter idag. Mallorcas klimat, med över 300 soldagar och svala nätter, gynnar vinodling. Många viner är ekologiskt certifierade. Ca 40 unika druvsorter finns på ön, med 15 av dem som odlas för kvalitetsviner. Dominerande röda sorter inkluderar Mantonegro och Callet, medan de vita inkluderar Prensal Blanc och Giró Blanc. Lokala druvor anpassade till klimatet klarar sig bättre än internationella sorter under de heta sommarna.

Filter