Till kassan
Australien
Frankrike
Italien
Sverige
Portugal
Spanien
USA
Nya Zeeland
Österrike
Av världens länder är det Spanien som har den till ytan största odlingsarealen utan att för den skull producera mest vin. Spanien hamnar på tredje eller fjärde plats efter Frankrike, Italien och Kina! Detta beror på glesare planteringar och på lägre avkastning på grund av lite nederbörd, något som i sin tur ofta bidrar till att skapa kraftiga koncentrerade viner.
Den högsta kvalitetsklassen i Spanien var länge Denominación de Origen (DO). 1991 upphöjdes området Rioja till en högre och nyinstiftad klass Denominación de Origen Calificada (DOCa) och 1999 fick även Priorat den klassningen. De enklare vinerna är indelade i tre klasser: Vino de la Tierra (VdlT), Vino de Mesa (VdM) och Vino de Calidad con Indicación Geografica (VCIG) för de viner som närmar sig DO-klassen.
Den mest bekanta regionen är förstås La Rioja. Kända är även Katalonien med områdena Priorat och Penedès samt regionen Kastilien-León med intressanta Ribera del Duero, där Spaniens dyraste vin - Vega Cecilia - återfinns. Övriga regioner är Navarra, Aragonien, Galicien (där det bland annat görs friska viner på druvan Albariño), Baskien, Kastilien-La Mancha, Andalusien (där man producerar sherry), Valencia, Murcia, Madrid, Extremadura, Balearerna och Kanarieöarna.